Celestýnské odpustky

27.8.2005 

V italské Aquile probíhají slavnosti 711. výročí ?Celestinského odpuštění?. Slavnost se koná vždy v den výročí volby Celestina V. na Petrův stolec a při té příležitosti jsou udělovány plnomocné odpustky, stejně jako byly uděleny při korunovaci papeže 29. srpna 1294. Mši svaté v basilice Santa Maria Collemaggio v Aquile dnes večer předsedal kardinál Renato Martino, předseda papežské rady Iustizia et Pax.

O tom, jaký význam má slavnost odpuštění dnes, hovoří arcibiskup Aquily, Giuseppe Molinari:

Odp.: Slavnost smíření, odpuštění, pokoje, má v této době, kdy stále více chybí smíření a pokoj, veliký význam. Celestin nás zve k tomuto opravdovému smíření, abychom žili skutečně tak, jako to řekl Ježíš: ?podle toho poznají, že jste moji učedníci, když budete milovat jedni druhé?.

Ot.: Co se můžeme naučit z tradice odpuštění?

Odp.: Od té doby, kdy papež Celestin dal městu a církvi tento dar, v jistém smyslu je v celé církvi tento cíl nejen duchovní, individuální pro každému věřícího, ale také pro celý svět a znamená smíření, pokoj, společenství, odpuštění.

Ot.: Co znamená účast na slavnosti odpuštění v Aquile?

odp.: Vždycky se všem snažím připomenout slova evangelia: ?Není pokoje bez spravedlnosti, není spravedlnosti bez odpuštění?. A myslím, že většina lidí to chápe. Je vždy dojemné, vidět obrovský zástup věřících, mladých i starých, kteří přicházejí žádat o toto smíření s Bohem a s bližními.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.