Polsko očekává Benedikta XVI.

26.8.2005 

Polští biskupové a více než 100 tisíc věřících dnes slavili pouť na Jasné Hoře v Čenstochové. Letošní byl ve znamení díkuvzdání za Jana Pavla II. a za zázračnou záchranu svatyně před 350 lety. Na začátku slavnosti, které předsedal arcibiskup Stanislaw Dziwisz, bylo připomenuto poselství Jana Pavla II. k jubileu 350 let obrany Jasné Hory před Švédy.
Čenstochovská Madona dostala při té příležitosti korunu požehnanou polským papežem a nový jantarovo-diamantový plášť, který je votem za život a svatost slovanského Papeže, záchranu Polska a kláštera před Švédy a za 25 let Solidarity.

V předvečer hlavního svátku P. Marie Čenstochovské skončilo na Jasné Hoře zasedání stálé rady Polské biskupské konference. Poprvé se ho účastnil také arcibiskup Stanislav Dziwisz, který zítra, v sobotu 27. srpna slavnostně nastoupí do úřadu.
Dlouholetý sekretář Jana Pavla II. potvrdil, že Benedikt XVI. uvažuje o návštěvě Polska, která by se mohla uskutečnit v červnu příštího roku. Nedlouho po svém zvolení na Petrův Stolec, dostal Benedikt XVI. pozvání do rodné země Jana Pavla II. od prezidenta Kwasniewského.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.