Návrat dobrých vztahů mezi Vatikánem a Izraelem

26.8.2005 

?Vztahy mezi Izraelem a Vatikánem jsou nyní dobré jako dříve. Izrael považuje krizi za skončenou.? ? pro agenturu Ansa to řekl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí, Mark Regev. Potvrdil také, že velvyslanec Izraele u Svatého Stolce, Oded Ben Hur, předal v minulých dnech kardinálu státnímu sekretáři, Angelo Sodanovi, list o d premiéra Ariela Sharona. Po ukončení rozhovorů mezi oběma diplomaty Izrael považuje krizi za překonanou.

Napětí propuklo po té, co Izrael ostře zareagoval na to, že Papež Benedikt XVI. v promluvě při modlitbě Anděl Páně 24. července nezmínil Izrael mezi zeměmi, které jsou obětmi terorismu. Izraelský ministr zahraničí si proto nechal zavolat apoštolského nuncia Pietra Sambiho, aby mu osobně dal najevo pobouření.

Vatikánský mluvčí, Joaquín Navarro Valls reagoval neméně důrazně. Ve svém prohlášení připomněl častá vystoupení Jana Pavla II. proti terorismu, ale také skutečnost, že Izrael mnohokrát reagoval na teroristické útoky v rozporu s mezinárodním právem. Po dnešním oznámení lze krizi považovat za překonanou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.