Církev žádá stát o prostor k plnění svého poslání

25.8.2005 

Společenský řád vyrůstá z úcty k pravdě, spravedlnosti a důstojnosti člověka, na základě plnění povinností a péči o společné dobro. Připomněl to Benedikt XVI. při audienci nového velvyslance Venezuely u Svatého Stolce. Iván Guillermo Rincón složil v Catelgandolfu své pověřovací listiny.
V promluvě k novému venezuelskému velvyslanci papež vyzdvihl staletou katolickou tradici jeho země. Poděkoval za projevy solidarity po smrti Jana Pavla II. a na počátku nového pontifikátu. Připomněl úsilí tamní církve ve prospěch nejchudších a marginalizovaných vrstev obyvatel. Katolická církev ve Venezuele rozvíjí širokou a státem ceněnou činnost v oblasti vzdělání, charity a zdravotnictví.
Benedikt XVI. se dále obrátil k obavám a nadějím venezuelské církve. Připomněl, že k trvalé shodě dochází vždy jedině skrze odpuštění a smíření. ?Dobře víme, že společenská situace se nezlepší jen aplikací technických prostředků. Je třeba klást důraz především na šířené hodnot, které respektují etický rozměr člověka, rodiny a života společnosti? ? uvedl Benedikt XVI.
Svatý otec dodal, že je povinností církve hájit hodnotu lidské osoby, proto žádá o prostor, který je nezbytný k plnění jejího poslání. Papež zároveň vyjádřil naději, že navzdory aktuálním obtížím ve vztazích mezi státem a církví, jejich spolupráce ve prospěch společného dobra bude nadále pokračovat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.