Tisíce mladých míří na pohřeb br. Rogera

22.8.2005 

Tisíce lidí přišlo vzdát poctu br. Rogerovi, zakladateli ekumenické komunity bratří z Taizé, který byl ve svých 90 letech zavražděn v úterý 16. srpna. ?Merci, Frère Roger? Děkujeme, Bratře Rogere ? hlásal transparent, který včera držely desítky rukou při mši svaté na Marienfeld u Kolína nad Rýnem. Stovky účastníků Světového dne mládeže se nyní přesouvají na jih Burgundska, do vesničky, ve které roku 1940 Frère Roger Schutz založil jedno z nejvýznamnějších děl evropského ekumenismu. Na zítřejším pohřbu se očekává nejméně 10 tisíc účastníků.

Bratra Rogera zavraždila patrně duševně nemocná Rumunka, Lumita Solcan, během obvyklé večerní modlitby před očima dvou a půl tisíce osob. Podle pravidel Komunity bratří z Taizé, určil svého nástupce br. Roger osobně. jeho volba padla už před osmi lety na bratra Aloise, 51-ti letého Němce, který žije v komunitě už 32 let. Projevy soustrasti zaslal do Taizè ihned po obdržení tragické zprávy také papež Benedikta XVI. Ve svém listu charakterizoval Bratra Rogera jako ?neúnavného svědka víry? a člověka, který ?z hloubi duše miloval církev.?

Zítřejšímu pohřbu bude předsedat kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Obřadu se zúčastní také apoštolský nuncius ve Francii, arcibiskup Fortunato Baldelli, Alžírský arcibiskup, Henri Tessier, a mnoho dalších zástupců různých náboženských vyznání. Pohřeb Bratra Rogera bude v přímém přenosu přenášet Francouzské křesťanské rádio RCF a Radio Notre Dame, a další tři televizní kanály, jeden francouzský a dva německé.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.