Němci si všimli, že mladí věří v Boha a nestydí se za to

22.8.2005 

První zahraniční pouť Benedikta XVI. přitáhla pozornost světových médií. Jak informovala agentura AFP, průběh Mše svaté na pláni Marienfeld sledovalo na televizních obrazovkách čtvrt miliardy diváků na celém světě. Návštěva Svatého otce v jeho vlasti je také hlavním tématem většiny evropského tisku.

Zpravodajství z pobytu Benedikta XVI. v Kolíně nad Rýnem se objevuje na prvních stranách téměř všech německých novin. Kölner Stadt-Anzeiger konstatuje, že díky Světovým dnům mládeže si Němci všimli, že mladí lidé také věří v Boha a nestydí se za to.
?Frankfurter Rundschau? si všímá evropského rozměru papežského poselství. Pro Benedikta XVI. Evropa znamená smíření víry a rozumu, křesťanství a kultury. To musí přijmout všichni, kdo rozhodují o osudech našeho kontinentu.
V italském tisku našla mohutný ohlas varování před sektami a náboženským konzumismem ? jistě i proto, že zazněla v části projevu, kterou papež recitoval v italštině.
Podle londýnského deníku ?The Daily Telegraph? Svatý otec dobil srdce mladých katolíků a po čtyřech dnech své pouti odjížděl z Německa silnější a radostnější.
Pařížský ?Le Figaro? poznamenává, že ačkoliv přítomnost Jana Pavla II. byla po celou dobu znatelná, byl to především Benedikt XVI., kdo pevně vzal do rukou pochodeň Světového dne mládeže a v jejím světle ukázal centrální postavu ? Krista. Slova vyslovená v Kolíně budou provázet jeho pontifikát. Podle katolického ?La Croix? Benedikta XI. vnesl do této události své charisma slova, které může pomoci mladým v odkrývání kořenů víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.