Přehled německého tisku ze soboty 20. srpna

20.8.2005 

Návštěva synagogy v pátek je hlavním tématem dnešního tisku v Německu. Téměř všechny noviny publikují fotografii papeže s představiteli židů v Německu. Odsouzení antisemitismu je hlavní titul. Dalším tématem je smíření, tolerance, stejná důstojnost každého člověka. Frankfurter Allgemeine Zeitung cituje slova papeže o novopohanské ideologii nacismu a slova o bratrských vztazích mezi křesťany a židy.

Süddeutsche Zeitung cituje předsedu německých židů: návštěva byla historická a byla silným signálem. Komentátor brání papeže brání papeže proti nařčením, že neřekl mea culpa v synagoze.

Frankfurter Rundschau ? pravicový ? v komentáři lituje, že papež neřekl mea culpa ? i když papež pochází z národa agresorů.

Welt ? konservativní ? srovnává setkání papeže s německými židy s objetím mezi katolickou církví a synagogou, což představuje jedna starobylá mozaika.

Generalanzeiger komentuje: papež neudělal veliké kroky ve vztazích mezi církví a židy, mezi církví a protestanty ? a to by nebylo ani možné, ale klima se zlepšilo, podmínky k dialogu se zlepšily.

Kölner Stadtanzeiger uvádí slova mluvčího židovské komunity, který návštěvu Svatého otce hodnotí velmi pozitivně.

/fine

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.