Světový den mládeže byl oficiálně zahájen

16.8.2005 

400 tisíc zapsaných účastníků před začátkem Světového dne mládeže, rekordní počet, který se přinejmenším zdvojnásobí - jak se očekává podle předchozích zkušeností. Mladí lidé ze 193 zemí světa zahájili XX. Světový den mládeže bohoslužbami v Kolíně nad Rýnem, Bonnu a Düsseldorfu. 7 tisíc akreditovaných novinářů ze 4 tisíc různých médií z celého světu, třicet tisíc dobrovolníků pomáhajících s organizací ? to jsou některé údaje o právě začínajícím Světovém dni mládeže.
Nejpočetnější skupinu představují němečtí hostitelé, za nimi následuje 110 tisíc Italů a další Evropské země. Z České republiky je zaregistrovaných přes 3 a půl tisíce. Přijely ale také skupiny mladých ze zemí poznamenaných konflikty ? z Iráku, z Rwandy, Burundi nebo z Izraele. Velmi početná bude i čínská skupina: dvě stě osob z kontinentální Číny, které se smějí zúčastnit podobného setkání vůbec poprvé. V roce 1995 museli mladí Číňané setkání opustit z rozkazu vlády, která protestovala kvůli přítomnosti taiwanských vlajek. V Kolíně nad Rýnem nebudou chybět ani skupiny z Taiwanu a Hongkongu.
Bezpečnost statisíců mladých lidí a Svatého otce bude zabezpečovat 9 tisíc příslušníků pořádkových sil. Jak si všimla agentura Ansa, jejich počet se přesně shoduje s počtem kněží, kteří přijíždějí s mladými lidmi z celého světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.