Na 700 mladých odjelo z Moskvy na Světové setkání mladých do Německa

13.8.2005 

Z Ruska odjelo do Německa více než 700 mladých, aby se účastnili 20. Světového dne mládeže v Kolíně. Mají mezi 18 až 24 lety a pocházejí ze všech čtyř diecézí země. Pro mnohé je to poprvé, co uvidí papeže, jiní ho již viděli před několika měsíci, když putovali do Říma. Společným přáním všech je, aby ho mohli uvítat v Moskvě. Ovšem cestě papeže do Moskvy stále brání ruská pravoslavná církev, která obžalovává Vatikán z proselitismu.

V uplynulých dnech sloužil metropolita Moskvy arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz několik mší sv. v katedrále s různými skupinami, které se chystaly do Kolína. ?9. srpna ? uvádí agentura AsiaNews ? bylo na mši sv. přítomno více než 100 mladých?. Sám metropolita říká, že při mši svaté cítil atmosféru hluboké usebranosti a zároveň veliké radosti. A jak probíhala příprava na Světové setkání mladých? Poté, co byli vybráni ti, kteří jsou ve svých farnostech aktivní, začaly přípravné katecheze. Světový den mladých jsme začali organizovat v jednotlivých diecézích v dubnu, probíhaly setkání a vytvořily se modlitební skupiny. Mons. Kondrusiewicz pozval mladé, aby přemýšleli nad tématem Světového setkání ?Přišli jsme se mu poklonit?. ?Abychom se neztratili v dnešním světě, vysvětluje mons. Kondrusiewicz, je třeba, aby se mladí ptali: Co znamená klanět se člověku? Vyzval jsem je, aby hledali odpověď v Bohu a především v eucharistii. Dalším krokem bylo, aby se stali se svědky tohoto objevu a sdíleli ho s druhými mladými, které potkají.? ? Podle metropolity je pro mladé rusy mnohem snazší komunikovat: ?Všichni mladí mluví velmi dobře anglicky?.

Otec Sergej, který vede jednu z velkých skupin, říká, že poutníci přijedou do Kolína 15. srpna. Nyní jsou rozděleni v několika německých farnostech a diecézích, kde s velikým nadšením poznávají místní kulturu, život katolíků v této zemi a připravují zpěvy a liturgická čtení.

Arcibiskup Kondrusiewicz vyjadřuje důvěru v budoucnost katolické církve v Rusku, podporované především odvahou a nadšením nových generací. Mladí jsou budoucností církve, Ruska a světa. V závěru zmiňuje problémy, se kterými se mladí Rusové potýkají: alkoholismus, drogy, nezaměstnanost a ztráta smyslu pro hodnoty rodiny, což dokazuje vysoký počet rozvodů.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.