Papež: Vědecké bádání musí sloužit dobru společnosti

10.11.2003 

Vědecká bádání mají sloužit dobru společnosti a integrálnímu rozvoji lidstva, připomněl Jan Pavel II. během setkání s členy papežské akademie věd, která v těchto dnech slaví čtyřsté výročí svého vzniku. Zároveň ve Vatikánu probíhá konference na téma geneticky modifikovaných organismů.

Hledání pravdy má vždy také duchovní výměr, zdůraznil Svatý otec v promluvě k 80 členům Papežské akademie věd, která je nejstarší institucí toho druhu na světě, s kontinuitou od roku 1603.

Jan Pavel II. vyjádřil přesvědčení, že výsledky vědeckých bádání napomáhají také filosofii a teologii, protože pomáhají porozumět lidské osobě. Svatý otec se vyslovil rovněž k aktuálnímu tématu využívání matečních buněk a označil za nepřípustné jejich odebírání z embryí. Jakékoli pokusy o záchranu života, které zároveň ničí život v embryonálním stádiu jsou odsouzeníhodné, z logického i morálního hlediska, uvedl papež.

Ve Vatikánu probíhá dále seminář na téma geneticky modifikovaných organismů. Podle jeho organizátora, předseda Papežské rady Iustitia et Pax, kardinála Renata Martina, čelí Svatý stolec tlakům ze strany řady organizací a institucí, které zajímá vatikánské stanovisko v této delikátní otázce. Před jeho vyhlášením je proto třeba vyslechnout názory odborníků.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.