V odpustcích jde o odpuštění

12.8.2005 

Mnozí se ptají jak je to s odpustky, které se Papež rozhodl udělit u příležitosti Světového dne mládeže. Někomu připadne podivné už samo slovo, nemluvě o jeho spojení se setkáním mladých lidí, které se nezříká mnoha projevů současné kultury. Ale nezaměňujme povrchní dojem s obsahy.

P. Mauro Parmeggiani, který odpovídá za pastoraci mládeže v římském vikariátu, je z rozhodnutí Benedikta XVI. nadšen. V historicky prvním udělení odpustků v souvislosti se Světovým setkáním mládeže vidí krásné gesto, které chce odměnit oběť poutníka, jenž musel překonat řadu obtíží. A není to tak úplně nadsazené. Pro studenta přece není vždy snadné vydělat si potřebné kapesné na prázdniny ? stojí to čas a námahu. Nejde ale jen o námahu. Přestože význam slova ?odpustky? zatemnila neslavná období dějin, nesmíme přehlížet, že mají co do činění s ?odpuštěním?. Mons. Parmeggianini to formuloval na dnešní ranní tiskové konferenci takto: ?Považuji odpustky udělené pro Kolín za velká čin milosrdenství. Protože mladí lidé potřebují pocítit odpuštění.?

Bude ale Papežovo gesto pochopeno v jeho vlasti, kde před téměř půl tisíciletím zavdala diskuse o prodeji odpustků jeden z podnětů k protestantskému schismatu v roce 1517?
?Nechme historikům jejich soudy ? říká mons. Parmeggiani ? a zaměřme se spíš na význam gesta Benedikta XVI. Je to gesto, které chce vést mladé lidi k objevu pravých hodnot život, hodnot, které leží daleko za relativismem, před kterým nás tento papež varuje od samého počátku svého pontifikátu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.