Návrh zákona omezuje činnost křesťanských institucí

12.8.2005 

Křesťanské církve v Indii jsou znepokojeny návrhem zákona o státní kontrole financí nevládních organizací, sdružení a politických stran. Obávají se, že cílem nového zákona je ohraničit příliv peněz ze zahraničí, což automaticky zabrzdí činnost křesťanských institucí.

Pro agenturu Asianews hovořil na toto téma hovořil předseda indické biskupské konference latinského obřadu, arcibiskup Oswald Gracias. Šéf Rady křesťanů, která sdružuje indické katolíky a protestanty, John Dayal, označil návrh zákona dokonce za projev války proti vyznavačům Krista. Podobný návrh byl předložen v Indii už před pěti lety za vlády radikálních hinduistů ze strany Bharatiya Janata. Současná novela zákona se zaštiťuje nutností protiteroristických opatření.

Dalším požadavkem je prověřovat každých pět let status tzv. ?veřejné užitečnosti?. Ten všechny náboženské skupiny ztrácí v okamžiku jakéhokoli projevu proselytismu. Podle arcibiskupa Graciase je pětiletá perioda pro schvalování veřejné užitečnosti pouze novým polem pro korupci státních úředníků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.