Nový poutní dům ve Vietnamu

10.8.2005 

Poutní místo Panny Marie v La Vang, ve středním Vietnamu, bude moci přijmout větší počet poutníků a nabídnout jim lepší podmínky ubytování, díky nově postavené budově, kterou schválila vláda v Hanoi. La Vang je jedno z nejznámějších a nejnavštěvovanějších poutních míst na Asijském kontinentu. Každý rok zde přichází tisíce poutníků, především ve svátek Nanebevzetí. Nový Poutní dům je největší z celého mariánského komplexu, a oficiálně bude otevřen 15. srpna. Již od poloviny července však slouží svému účelu. Rektor poutního místa, Padre Joseph Duong Duc Toai, vysvětlil, že třípatrová budova může přijmout až 3 tisíce osob.
Od 13. do 15. srpna se na tomto poutním místě uskuteční 27 Mariánský kongres, který bude ve znamení tématu: Maria, žena Eucharistie.
Vznik svatyně v La Vang souvisí se zjevením Panny Marie skupině katolíků, kteří uprchli před pronásledováním krále Canh Minha v roce 1798. Celková rekonstrukce poutního místa proběhla v roce 1997. Kardinál Pham Dinh Tung, emeritní arcibiskup z Hanoie, označil La Vang za ?tvrz vietnamské církve.? V roce 1988, u příležitosti blahořečení 117 vietnamských mučedníků, zdůraznil Jan Pavel II. důležitost Panny Marie v La Vang pro všechny katolíky ve Vietnamu. Poutní místo se nachází v arcidiecézi Hue, v provincii Quang Tri, jižně od Hanoie

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.