Plnomocné odpustky spojené se Setkáním mládeže

8.8.2005 

Týden před začátkem Světového dne mládeže se Benedikt XVI. rozhodl zdůraznit význam této události tím, že využije svou pravomoc udělit zvláštní plnomocné odpustky úplné nebo částečné tomu, kdo se světového setkání zúčastní přímo, či s ním bude na dálku duchovně spojen v modlitbě. Normy pro udělení plnomocných odpustků jsou obsaženy v Dekretu Apoštolské Penitenziere, který má datum 2.srpna, v den památky Porziunkuly. Více informací přinesl redaktor našeho rozhlasu Alessandro De Carolis:

Podle dekretu vydaného Benediktem XVI. je získání plnomocných odpustků možné za obvyklých podmínek, jež zahrnují svatou zpověď, svaté přijímání a modlitbu na úmysl Svatého otce. Dekret upřesňuje, že věřící, kteří chtějí plnomocné odpustky získat, se musí odřeknout každého hříchu, a ?pozorně a zbožně účastní nějakého programu v rámci Světového setkání a jeho slavnostního zakončení?. V dnech konání Světového setkání mládeže také všichni ostatní věřící, kdekoli se nacházejí, mohou získat plnomocné odpustky částečné, tím, že se ?v pokorném usebrání obrátí k Bohu s vroucí modlitbou, aby mladí křesťané byli posíleni v životě z víry, utvrdili se v lásce a úctě k rodičům a zasazovali se neúnavně o budování modelu rodiny, kterou založí nebo již založili, podle norem Evangelia a Matky Církve, případně aby formovali vlastní život podle povolání, které Bůh určil každému z nich.?

Světového setkání mládeže se dotkla také včerejší promluva Anděl Páně, kdy Benedikt XVI. chtěl obrátit pozornost mladých, kteří odjíždějí na setkání, ke dvěma zvláštním tématům: K cestě ke svatosti a k významu posvátné adorace. Důležitost adorace pro život křesťana přibližuje kardinál Georges Cottier, teolog Papežského domu:

Odp: Pokud si uvědomíme, že Bůh je Bůh ? tedy transcendenci Boha, jeho svatost, to, že On je zdrojem všeho dobra, náš Stvořitel a Spasitel ? v tom je pravý postoj stvoření před svým Stvořitelem: člověka vykoupeného svým Spasitelem. Obtížnost tohoto pochopení vychází z našeho prostředí, velmi sekularizovaného, a navíc jsou v této sekularizaci ještě tendence přímo vedoucí k ateismu. Myslím, že je velmi důležité znovu objevit toto vnímání Boha. Otázka: Na rozdíl od této tendence je od jisté doby vidět také vznik modlitebních skupin, které se věnují adoraci. Jak hodnotit, vaše Eminence, tento fenomén?

Odp: To je myslím jev náležející k Církvi, protože adorace je součástí křesťanského tajemství: jak pochopit, že nás Bůh miluje, pokud nepochopíme, že nekonečnou vzdálenost mezi Bohem a lidmi, propast mezi stvořením a Stvořitelem, Bůh z lásky téměř zrušil. Je tedy nutné pochopit, že není hloubka života, není poznání ani lásky k Bohu, pokud chybí tento smysl pro adoraci.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.