Slavnost v Santa Maria Maggiore

6.8.2005 

Stejně jako každý rok byl včera v chrámu Santa Maria Maggiore opakován ?sněhový zázrak?. Během mše svaté, kterou v 10 hodin sloužil arcikněz baziliky, kardinál Bernard Francis Law, bylo na připomínku zázraku spuštěno z kupole množství bílých růžových lístků. Stejná událost se opakovala také při mši svaté v 17 hodin. Lístky symbolicky připomínají sníh, který v srpnu roku 352 určil místo, kde měla být zbudována bazilika, jak bylo Pannou Marií zjeveno papeži Liberiovi ve snu. Podrobnosti uvádí redaktorka vat. rozhlasu Alessandra Pizzuto:

Bazilika Santa Maria Maggiore byla postavena papežem Sixtem III. v letech 432 až 440 na troskách staré baziliky zbudované papežem Liberiem v roce 352 v souvislosti se ?sněhovým zázrakem?. Bylo to na pahorku nyní nazvaném Esquilino. Papež našel na místě sníh, jak mu bylo zjeveno ve snu, a postavil zde baziliku, kterou pojmenoval Bazilika Panny Marie sněžné. Hovoří kardinál Bernard Francis Law, arcikněz baziliky:

Odp: ?Tento zázrak byl božským znamením zásahu Panny Marie, aby ukázala, kde má být postaven tento chrám. Z tohoto důvodu je jméno této baziliky Liberiovo.?

Otázka: Na připomínku této události se z kupole snáší bílé růžové lístky:

Odp: ?Během Magnifikat a Gloria při mši slavené 5. srpna, si připomínáme tento zázrak a používáme symbol bílých růžových květů.?

Otázka: Účastnit se slavnosti znamená také způsob vyjádření vlastní úcty k Panně Marii:

Odp.: ?Je to slavnost, která oslavuje Pannu Marii jako Matku Boží, Theotokos. Díky Bohu můžeme v těchto třech svátečních dnech vidět stále větší počet věřících, kteří sem přicházejí.?

Slavnostní den uzavřela v bazilice Santa Maria Maggiore v 18 hodin mše svatá celebrovaná biskupem z Viterba Mons. Lorenzem Chiarinellim.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.