Kniha k setkání mládeže

4.8.2005 

Blíží se Světové setkání mládeže, které Benedikt XVI. definoval jako ?zvláštní církevní událost?. Začne 16. srpna v Kolíně nad Rýnem a Svatý Otec je navštíví ve dnech 18.? 21. srpna. Papež setkání označil také jako příležitost ke ?zvláštnímu setkání s Kristem? a připomněl, že Světové setkání mládeže se zrodilo díky ?šťastné intuici milovaného papeže Jana Pavla II.? Právě za účelem shrnutí citátů a výňatků z promluv a homilií Jana Pavla II. k tématu Světového setkání mládeže vydal otec Cesare Atuire, viceprezident Římského poutního díla, knihu nazvanou ?Drazí mladí, drazí přátelé.? Na podrobnosti se zeptala redaktorka našeho rozhlasu Isabella Piro.

Odpověď: Chtěli jsme posbírat svědectví a poselství, která Jan Pavel II. zanechal. Když jsme viděli šíři a také bohatost obsažených promluv, řekli jsme si: ?Kdybychom to nabídli mládeži, byla by to opravdu užitečná věc...?

Otázka: Kromě úryvků z homilií pronesených Janem Pavlem II. během světových setkání mládeže kniha obsahuje také množství fotografií pořízených během těchto setkání?

Odpověď: Pro nás je tato kniha jakoby album vzpomínek, nejkrásnějších chvil, které jsme mohli prožít společně?

Otázka: Co vás oslovilo nejvíce z promluv papeže Wojtyly?

Odpověď: Papež začínal své promluvy vždy těmito slovy: Drazí mladí a drazí přátelé, myslím na vás, vkládám do vás naději, nebojte se, můžete změnit svět, a to je odstín, který charakterizuje všechny tyto promluvy. Především je to poselství ohromné důvěry v mládež, a tato důvěra má původ opravdu v Kristu.

Otázka: Kromě knihkupectví se bude kniha prodávat také na nádražích, při odjezdech vlaků do Kolína?

Odpověď: Ve vlaku je možné mnoho hodin věnovat meditacím a přemýšlení. Mladí si mohou připomenout tato poselství a třeba je i společně sdílet?

Otázka: Co znamená dát tento text mladému člověku? Odpověď: Znamená to vložit mu do ruky nástroj, který mu může pomoci ?prodloužit? toto světové setkání.

Otázka: Byl to Papež Jan Pavel II., kdo zvolil Kolín za místo Světového setkání mládeže 2005. Má to podle Vás zvláštní význam?

Odpověď: Západní Evropa není v situaci, kdy by stoupala účast mládeže na životě Církve, takže myslím, že právě toto setkání může znamenat nový silný moment v dialogu Církve s mládeží.

Otázka: Co se očekává od nastávajícího Světového setkání mládeže?

Odpověď: Že toto Setkání se stane opravdu prvkem evangelizace, obrácení, modlitby a především lidskosti. Jsou různé způsoby a možnosti, jak se dívat do budoucnosti s nadějí, a toto je pro mládež bezesporu velká výzva, kterou mají před sebou!

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.