Generální ministr menších bratří, otec José Rodriguez Carballo, o Slavnosti Odpuštění

2.8.2005 

Dnes probíhá slavnost Odpuštění v Assisi, a to je příležitost k získání plnomocných odpustků v každém františkánském kostele, pro sebe i pro zemřelé. O původu této slavnosti a jejím aktuálním kontextu připravila příspěvek redaktorka našeho rozhlasu Francesca Fialdini.

?Nejsvětější Otče, ačkoli jsem ubožák a hříšník, prosím tě, aby všichni kajícníci a zpovídající se, kteří přijdou do tohoto kostela, získali generální odpuštění hříchů a úplné smazání všech vin.?

Těmito slovy se svatý František z Assisi obrátil na Pána jedné noci roku 1216, když se mu v kostelíku prvních bratří zjevil Kristus nad oltářem. Od té doby se Svátek Odpuštění v Assisi, slavený každoročně 2. srpna, stal důležitým momentem smíření pro věřící ve všech dobách, jak nám potvrzuje generální ministr menších bratří, otec José Rodriguez Carballo:

?František, který cítí hlubokou zkušenost Božího milosrdenství ve svém životě, chce, aby všichni cítili stejné milosrdenství a stejné odpuštění. Je příznačné to, co František odpověděl, když mu Papež řekl: ?Ale Františku, na které roky chceš tyto odpustky?? Odpověď zněla: ?Svatosti, nechci roky, chci duše.? Je tedy důležité, abychom se v den, kdy slavíme tuto slavnost, neptali: ?budu spasen?? jako spíše ?co chce Bůh abych udělal pro to,aby ostatní mohli zakoušet stejné odpuštění a stejné milosrdenství, jaké zakouším já skrze milost.?

Jak prožívat odpuštění a smíření v aktuálním kontextu mezinárodního napětí, kdy všechno kolem hovoří o násilí a strachu?

?Právě v tomto kontextu soudím, že je důležité Slavnost Odpuštění slavit. Řekl bych, že v této sociální a politické situaci, v níž se nacházíme, je to důležitější než kdykoli předtím. Jestli je opravdu těžké hovořit o odpuštění, je to proto, že se cítíme, jakoby nám nebylo odpuštěno, skoro jako bychom ani odpuštění nepotřebovali. Tady je ovšem kořen každého zla. Kdo cítí potřebu, aby mu odpustil Bůh a bližní, nemůže nic jiného než učinit sám první krok ke smíření. Všichni jsme děti Boží. Máme jediného Otce, a tím Otcem je Bůh.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.