Mons. Renato Boccardo hovoří o první zahraniční cestě Benedikta XVI.

26.7.2005 

Ještě tři týdny chybí do Světového setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem a více než 400 tisíc mladých je již připraveno na toto setkání, kterého se poprvé účastní Benedikt XVI. Včera dopoledne v našem rozhlase představil hlavní body této první zahraniční návštěvy Svatého otce mons. Renato Boccardo, generální sekretář Governatorátu Města Vatikán a hlavní organizátor papežských cest. Hlavním tématem Světového dne mládeže je verš evangelia ?Přišli jsme se mu poklonit?. Letošní setkání se ponese v duchu eucharistie a místo bude také pro dialog s židy a muslimy.

Odp.: Začal bych myšlenkou, která byla důvodem výběru Kolína ze strany Jana Pavla II. On říkal: Na počátku 19. století bylo v Německu mnoho mladých, kteří zakusili nenávist, rozdělení, násilí. Je důležité, aby na tomtéž místě, ve stejné zemi, jiní mladí byli svědky bratrství, smíření a míru. A věřím, že poselství Kolína by mohlo být právě toto: na počátku třetího tisíciletí, se mladí křesťané celého světa dívají do budoucna a touží, aby na celém světě zavládl mír a bratrství.

Ot.: Se změnou pontifikátu změnilo se něco v organizaci Světoho dne mládeže?

Odp.: Změnil se papež a přirozeně že technická stránka Světového dne bude organizována podle přání Benedikta XVI. Ale technická stránka není to nejdůležitejší. Daleko důležitější je kontinuita: v intuici Jana Pavla II., která přinesla ovoce, které všichni známe, nyní pokračuje Benedikt XVI. On už na počátku svého pontifikátu řekl, že chce pokračovat v této řekněme tradici plodného a radostného dialogu mezi papežem ? jako pastýřem universální církve ? a mladými.

Ot.: V programu Světového dne figurují dvě setkání, která se vymykají jistým způsobem tradici SDM: setkání s židovskou komunitou a s islámskými komunitami. Proč k nim došlo?

Odp.: Setkání s židovskou komunitou je spojeno s 60. výročím 2. světové války a je velmi významné, že v Německu přijde německý papež do synagogy. Nezapomeňme, že Jan Pavel II., když mluvil o židovském národě, je nazýval ?naši starší bratři?. Setkání s delegáty různých muslimských komunit je vnímáno jako odpověď na zvláštní pozvání, které oni sami zaslali Benediktu XVI. To se uskuteční v rezidenci Kolínského arcibiskupa, jako znamení, že celá katolická církev chce pokračovat v dialogu s muslimy. Spolu s nimi ? jak připomíná Svatý otec ? můžeme pokračovat v hledání lepšího chápání a v hledání cest vedoucích k míru.

Ot.: Po posledních teroristických útocích, jaké bezpečnostní opatření se plánují na místech, kde se bude odehrávat SDM?

Odp.: Bezpečnost, tak jako při každé veliké události, musí být na prvním místě. Musím říci, že v Německu jsme se setkali s velikou vstřícností ze strany civilních autorit, které připravily detailní program jak co se týká bezpečnosti papeže, tak co se týká bezpečnosti účastníků.

Ot.: Jak se Benedikt XVI. připravuje na toto setkání?

Odp.: Mohu říci, že ve chvíli, kdy jsem ho půl hodiny po jeho zvolení zdravil v Sixtinské kapli, první věc, kterou mi řekl, bylo: "Musíme myslet na Kolín". Myslím, že přijetím služby nástupce apoštola Petra, papež přijal, a řekl bych objal, také toto veliké dědictví Světových dnů mládeže.

U našeho mikrofonu byl mons. Renato Boccardo, hlavní organizátor papežských cest.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.