Doba odpočinku Benedikta XVI. se chýlí ke konci

26.7.2005 

Doba odpočinku Benedikta XVI. se chýlí ke konci. Ve čtvrtek se vrátí do svého letního sídla v Castel Gandolfu. Ŕeditel tiskového sálu Svatého stolce Navarro-Valls nastínil malou bilanci:

Odp.: První den se říkalo, že to mají být pracovní prázdniny, v tom smyslu, že Svatý Otec bude odpočívat, ale zároveň hodně pracovat. Rozdělil si den na dvě části dopoledne studoval a psal, odpoledne dělal delší výlety ve zdejších úchvatných lesích.

Ot.: O prázdninách si člověk nejprve zvyká na nové prostředí a pak přijde chvíle, kdy se cítí doma. Bylo tomu tak i u Svatého Otce?

Odp.: Na počátku převažovaly chvíle na přizpůsobení, ale už druhý den tu ve Valle d´Aosta se papež na vycházce setkal s devítiletým chlapcem a došlo k rozkošnému rozhovoru. Naslouchal, jak mu ten chlapec vyprávěl o škole, jak pomáhá tatínkovi a že se musí starat o krávy, aby se některá nezatoulala... v té chvíli se papež cítil ponořen do zdejšího kraje. Komentoval to pak slovy: "Nikdy bych si nepředstavil, že budu moci putovat po stezkách zdejšího kraje, a že bude tak mile respektováno mé soukromí".

Ot.: I do tohoto krátkého odpočinku zalehly ozvěny atentátů v Londýně a Sharm el Sheik, takže se odpočinek proměnil na bolest a modlitbu...

Odp.: To jistě, Svatý Otec, i když odpočívá, tak si nemůže nechat za zády osudy lidstva. Toto trýzněné lidstvo a konkrétně ony atentáty a jejich oběti, byly přítomny v jeho modlitbách. Při obou proslovech před Anděl Páně sdílel s horaly, kteří sem přišli, tyto události. Byly živé, doslova pálily v jeho myšlenkách a žhnuly i v jeho modlitbách, zvláště pak při ranní mši svaté.

Ot.: A jak tráví Benedikt XVI. tyto poslední dny před odjezdem z Alp?

Odp.: Díky Bohu tyto dny probíhají v naprosté normálnosti, to je dopoledne práce, odpoledne vycházky. Benedikt XVI. však chtěl udělat jednu vyjímku. Včera v pondělí chtěl mít kolem sebe v malém kostelíku v Introd, to je ta vesnička, co by kamenem dohodil, všechny kněze z Valle d´Aosta. Přirozeně to bylo soukromé setkání, protože kněží s ním chtěli mluvit otevřeně o svých starostech, problémech, ale i o velmi krásných skutečnostech v jejich službě. Byly to mimořádně bohaté chvíle. Viděli jsme to i na jeho tváři.

Ot.: Do včerejšího dne padl stín. Izraelská vláda předvolala nuncia a protestovala proti tomu, že Svatý otec v neděli neuvedl mezi zeměmi postiženými atentáty také Izrael. Vy jste již vydal psanou nótu. Chtěl byste k tomu ještě něco dodat?

Odp.: Využívám vašeho dotazu, abych zdůraznil, co jsem řekl už včera. Je to vyhledávání záminky, jež nemá žádný podklad. Papež připomínal nedávné události, jež byly v mediích v těchto dnech. Nechtěl dělat nějaké dějiny těchto úděsných atentátů ve světě. Tedy se mi to zdá jako hledání záminky a už je to za námi. Není to vůbec aktuální.

Redaktor katolického deníku Avvenire Salvator Mazza telefonoval z Valle d´Aosta:

Už zde dýcháme atmosféru brzkého odjezdu. I dnes dopoledne Benedikt XVI. zůstal ve své vilce, však také pršelo. Odpoledne velmi pravděpodobně vyrazí na Coregno a na Pileo, protože se vyčasilo.

Jak reagovali valdostánští kněží na včerejší setkání?

Bylo hodně upřímné radosti. Tváře, pohledy kněží, jáhnů řeholníků, kteří vycházeli z kostelíku, to jasně naznačovaly. Měli příležitost setkat se s nimi osobně. Všichni byli doslova uchváceni srdečnou důvěrností, s níž Benedikt XVI. s nimi téměř dvě hodiny pobyl, naslouchal a otevřeně odpovídal.

Dnes byl jmenován nový nunicus v Rakousku a dva noví biskupové. A tedy jsou to prázdniny, ale pracovní...

Od rána až do prvních odpoledních hodin byl papež ve své vile, nejen hodiny studia a psaní, ale i řízení církve. Tyhle úkoly neodpočívají. I když v menších dávkách nese je sebou. A tak tomu bude i v Castel Gandolfu.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.