Svatý otec se dnes v Introdu setkal s kněžími

25.7.2005 

Teroristické atentáty, které sužují svět v těchto dnech nemohou být považovány za akty ?proti křesťanství?, ale jejich cíl je daleko obecnější. Uvedl to dnes dopoledne Benedikt XVI. v Introdu v Údolí Aosta, kde pokračuje ve svém letním pobytu, po dnešním setkání s místními kněžími. Na otázku novinářů Svatý otec odpověděl, že je přesvědčený, že v Islámu jsou také prvky, které napomáhají míru a které převažují nad ostatními. Svatý otec také poukázal na svoji tříměsíční službu nástupce apoštola Petra, a prohodil: ?Ano, v jistém smyslu je těžké být papežem, ale lidé jsou ke mně tak dobří a podporují mě?. Bližší podrobnosti nám přináší Salvatore Mazza, redaktor italského deníku Avvenire:

Odp.: Svatý otec se chvíli zastavil s novináři, kteří byli přítomní na setkání s kněžími. Znovu mluvil o významu dialogu s Islámem a zdůraznil, že je povinností vybrat z každé kultury a z každého náboženství to, co je v ní nejlepšího. Vyjádřil přání, aby se pokračovalo v cestě sbližování s Čínou, kde, jak víme, se katolíci nacházejí ve zvláště složité a těžké situaci, často dramatické. Hovořil také o prvních třech měsících svého pontifikátu a znovu opakoval koncepty, které předložil již na začátku a sice že by nechtěl kopírovat Jana Pavla II., ale že v každém případě se cítí podporován věřícími, lidmi, kteří mu projevují lásku.

Ot.: Co se týká Jana Pavla II., co o něm ještě řekl?

Odp.: Tak jako vždycky, nevynechal jedinou příležitost, aby nepřipomněl svůj veliký obdiv,který chová ke svému předchůdci, se kterým spolupracoval více než 20 let jako prefekt Kongregace pro nauku víry a lze říci že byl jeho hlavním spolupracovníkem. Dnes ho opět s velkým pohnutím vzpomněl a uvedl že se cítí velikou odpovědnost v této službě a že ve své službě potřebuje věřící, kteří ho podporují.

Ot.: Vraťme se k setkání s kněžími, které měl Svatý otec dnes dopoledne?

Odp.: Bylo velmi dlouhé, trvalo více než dvě hodiny. Sami kněží měli z tohoto setkání velikou radost a jednalo se o víc než zdvořilostní setkání? Svatý otec přišel do malého kostelíku v Introdu a po zpěvu Veni Creator Spiritus se všichni společně pomodlili Ranní chvály a poté se dveře zavřely ? pro novináře. Ale uvnitř se živě diskutovalo o mnoha pastoračních tématech. Po skončení setkání bylo zřetelně vidět, že kněží jsou velmi spokojení, že se mohli setkat s papežem při tak jedinečné příležitosti, ale zároveň s ním mohli hovořit otevřeně a svobodně. I když se setkání Svatého otce s kněžími odehrávalo za zavřenými dveřmi, novináři se po jeho skončení dověděli, že se hovořilo o pastoraci mládeže, o problémech kněží, o starých kněžích, mluvilo se o pastoraci rozvedených. V každém případě to bylo setkání velmi významné.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.