Alkoholismus v Brazílii

7.11.2003 

Saleziánský biskup v brazilské diecézi S.Gabriel da Cachoeira, mons. José Song sui Wan, upozornil na rostoucí alkoholismus mezi indiánským obyvatelstvem amazonského regionu. ?Problém je závažný a stává se stále těžším, indiáni fyzicky slábnou z důvodů pití alkoholu,? říká mons. Song, který v posledních měsících organizoval ve své diecézi setkání, kde se diskutovala tato otázka. Zástupci diecéze se rozhodli vybudovat středisko záchrany ?Naděje?.

Mons. Song je v přímém kontaktu s různými kmeny indiánů a často je v pralese navštěvuje. ?Protože však není možné mluvit 23 jazyky, naučil jsem se jen některým výrazům. Když přijdu do nějaké vesnice, začnu hrát na kytaru a předvádím kouzelnické triky. Je to způsob jak navázat kontakt,? vypráví.

Mnozí indiáni, říká biskup, umí číst a psát, ?což je ovocem misijní práce Saleziánů a Dcer Panny Marie Pomocnice, kteří pracují v této oblasti od roku 1910.? V diecézi S.Gabriel da Cachoeira ? hlavním městě Alto Rio Negro - 97% populace tvoří indiáni. Zbytek, 3%, jsou emigranti ze severu a vojáci, kteří pracují v oblasti hranice.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.