Teroristi jsou obchodníci se smrtí, nepatří k žádnému náboženství

22.7.2005 

Boj s terorismem, strach z fanatických činů zaměňovaných s islámem a výzva mezinárodní komunitě ke spolupráci ? to byla hlavní témata návštěvy nejvyššího představitele Afghánistánu, prezidenta Hamida Karzaie. Do Říma přijel na konferenci organizovanou italským institutem pro Afriku a Východ. S afgánským prezidentem hovoří Andrea Sarubbi:

?Pokaždé, když dojde k teroristické akci, spojuje se okamžitě s islámem. A to je veliká chyba. Ti, kdo zabíjeli v Londýně, jsou stejné osoby, které vraždí duchovní, děti a další nevinné v Afgánistánu a v dalších zemích. Nepatří k žádnému náboženství jsou to jen obchodníci se smrtí.?

Ve slovech prezidenta Karzaie zaznívají obavy z terorismu, ale také z odezvy Západu, který se může obrátit proti milionům muslimů, jako je on a jeho národ. Současná situace obecné nejistoty však vyžaduje bdělost od celého mezinárodního společenství. Vítězství nad terorismem je možné pouze zůstaneme-li spojeni. Podle prezidenta Karzaie se terorismus objevil jako odpověď na Sovětskou invazi do Afgánistánu. V té době měl dokonce jistou podporu západu.

?Po skončení sovětské invaze a v posledních desetiletích byl terorismus produktem nezájmu zbytku světa. Dokud se týkal pouze Afghánistánu, nikoho nezajímal. Teprve když byl zasažen New York, Madrid a nyní bohužel i Londýn.... nikdo si nemůže být jist, dokud ho neporazíme.?

Řekl afgánský prezident Hamid Karzai.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.