Napadení misijního biskupa

21.7.2005 

Italský misijní biskup byl zraněn v Kabindě, v hlavním městě severní enklávy Angoly. 66-ti letý biskup Eugenio Dal Corso je ordinářem diecéze Saurimo a apoštolským administrátorem Kabindy. Podle portugalské agentury ?Ecclesia? biskupa napadli neznámí útočníci před mší, kterou měl sloužit v tamní katedrále. Ranění misionář je v nemocnici.

Kabinda je angloskou enklávou nedaleko ústí řeky Kongo do Atlantiku a vyznačuje se především bohatými nalezišti ropy. Silné separatistické tendence nejsou cizí ani mezi místními katolíky a klérem. Právě tato napětí zabránila letos v únoru, aby se nově jmenovaný biskup Filomeno Vieira ujal úřadu. Není totiž původem z Kabindy, nýbrž z hlavního města, Luandy. Dočasným administrátorem byl jmenován arcibiskup Damiao Franklin, rodem z Kabindy, který stojí v čele arcidiecéze hlavního města. Nedávno byla tato funkce svěřena italskému biskupovi, Dal Corso.

Apoštolský nuncius Angoly, arcibiskup Giovanni Becciu, označil incident za vážný útok na církev a lid Kabindy. Vatikánský diplomat připomněl také kanonické důsledky útoku na biskupa. Pokud byli útočníci katolíky, samotný čin na ně uvalil exkomunikaci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.