Výlet na Mont Blanc

21.7.2005 

Benedikt XVI. včera v prohlášení pro novináře na téma londýnských atentátů označil terorismus za iracionální. Dnes se Papež vypravil na výlet na Mont Blanc. Více nám poví Salvatore Mazza:

Dnes dopoledne papež využil krásného počasí a už kolem půl desáté se vypravil na Mont Blanc. Absolvoval tři úseky lanovkou až po ledovec, zúčastnil se mše svaté, kterou ale sám necelebroval, a setrval nějakou chvíli na místě, odkud se nabízí překrásné panoráma. Do svého domu se vrátil kolem 12:30. Pravděpodobně zbytek dnes stráví doma.

Při návratu do svého domku v Les Combes prý Svatý otec žertoval s novináři...

Ano, všichni jsme se shromáždili kolem něho s připravenými mikrofony. Bylo to velmi srdečné setkání. Novináře, kteří jsou tu už zná. Je tady také spoustu fotografů. Trochu s námi zavtipkoval.

Včera při setkání s novináři v Les Combes, Papež řekl, že terorismus je iracionální, a dodal, že na světě nicméně nedochází ke střetu civilizací...

Papež se vydal na procházku a my jsme na něj čekali, když se vracel. Na otázku, co si myslí o mezinárodní situaci a o terorismu, který útočí kdekoli na světě, Benedikt XVI. odpověděl, že se stále modlí za tyto situace. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že nejde o střet civilizací, ale jen o malé skupiny fanatiků, které rozsévají násilí, a že dialog mezi náboženstvími může nepochybně přispět k zastavení vlny násilí, protože vůle těch, kdo si přejí pokoj, musí být silnější než terorismus. Právě za to je třeba se modlit a rozvíjet dialog mezi velkými monoteistickými náboženstvími.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.