Solidarita s obyvatelstvem postiženým hurikánem Dennis

20.7.2005 

Katolické charitativní organizace spěchají s pomocí obětem přírodní katastrofy na Karibských ostrovech. Německá nadace Kirche in Not poskytla 40 tisíc euro kubánským diecézím poškozeným hurikánem Dennis. Hurikán za sebou nechal několik desítek mrtvých a tisíce lidí bez střechy nad hlavou. Organizace církev v nouzi dostává informace od kubánských biskupů a od apoštolského nuncia na Kubě, arcibiskupa Luigi Bonazziho. Každá ze čtyř poškozených diecézí v jihovýchodní části země obdržela 10 tisíc euro na nákup potravin, oblečení a dalších předmětů první potřeby. Jak informoval Xavier Legoretta, ředitel organizace pro oblast Jižní Ameriky, díky církevním strukturám přichází pomoc na místo určení na Kubě bez obtíží a bez zpoždění.

V pomoci poškozeným na Haiti a na Antilách se angažuje také Caritas Internationalis. Organizace obstarává pitnou vodu, potraviny a hygienické prostředky ve čtyřech nejpostiženějších městech Haiti. Spolu s místní charitou připravuje také dlouhodobé programy pomoci, zahrnující rekonstrukci domů a rekultivaci polí zničených záplavami.

Na ostrovech Grenada, Trinidad a Tobago, Saint Vincent a Grenadiny, organizuje pomoc Antilská charita. Hurikán Emily nechal 40% obyvatel Trinidadu a Tobaga bez elektřiny. Na Grenadě využívá 600 tisíc osob provizorních nocleháren. První pomoc poskytuje tamním obyvatelům lokální charita. Mezinárodní pomoc se zaměřuje na dlouhodobé programy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.