Knihy, klavír a procházky

18.7.2005 

Benedikt XVI. pokračuje v prázdninovém pobytu ve Valle d´Aosta. Přestože si s sebou přivezl už pověstný kufr knih a materiálů k prostudování, spojuje práci s odpočinkem různého druhu. Vatikánský mluvčí například potvrdil, že ve volných chvílích papež usedá za klavír, který mu do Les Combes dali převést salesiáni a představitelé regionu. Klavír v horské chatě měl být pro papeže překvapením, proton nikdo z Vatikánu nevzal noty. Partitury musely být zakoupena až v Aostě. Mezi oblíbené hudební skladatele Svatého otce patří Bach a Mozart.

V sobotu odpoledne Benedikt XVI. nečekaně navštívil Les Combes. Při návratu z procházky se prošel po městečku a pozdravil jeho obyvatele. K delší rozmluvě se zastavil s devítiletým chlapcem. Popsal prý Svatému otci okolní štíty a sledovali je společně dalekohledem.

Navarro Valls nepotvrdil, ale ani nepopřel, dohady o přípravě programové encykliky. Uvedl ale, že by ?sázel spíš na knihu a to možná ne jednu.? Prázdninové výlety Benedikta XVI. se odehrávají až odpoledne po skončení práce. Na procházkách se modlí růženec nebo vede rozhovory se svým sekretářem. Vatikánský tiskový mluvčí zmínil, že Papeže klidná dovolená zaskočila. Během jednoho z výletů řekl, že by si dřív neuměl představit, že se jako papež bude moci procházet po horských stezkách sám, v takovém poklidu a bez nutnosti se skrývat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.