Ve Velké Británii odhlasovali svěcení žen na biskupy

13.7.2005 

V anglikánské církvi se budou světit na biskupa i ženy. Synod anglikánské církve ve Velké Británii dal zelenou svěcení žen na biskupy. K rozhodnutí, které vyvolalo nevoli v části anglikánské hierarchie, dochází 11 let po té, co byly první ženy vysvěceny na kněze. V roce 1994 z toho důvodu přešlo do katolické církve zhruba 400 ženatých anglikánských kněží. Očekává se, že po rozhodnutí světit ženy na biskupy dojde k další vlně přestupů z anglikánské církve.

Anglikánská komunita má 77 milionů věřících. Rozdělena je do 38 autonomních provincií, z nichž 14 a území Spojených Států, Kanady a Nového Zélandu, připouští biskupské svěcení žen. Na Synodu Anglikánské církve Velké Británie, který zasedal v Yorku, se za otevření cesty k biskupské službě žen vyslovila naprostá většina účastníků. Odhaduje se, že k prvnímu biskupskému svěcení ženy by mohlo dojít za čtyři roky. Ve Velké Británii představují ženy polovinu seminaristů.

Dosavadní tradice brání především anglikáni žijící v rozvojových zemí. Rozhodně se staví proti biskupskému svěcení žen, stejně jako proti otevření řad anglikánského kléru pro homosexuály. Nesouhlasí také s církevními sňatky osob stejného pohlaví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.