Smlouva o správě Trinità dei Monti

12.7.2005 

Svatý Stolec a Francie podepsaly dnes dohodu o Kostele a klášteře Trinità dei Monti. Na jejím základě přejde komplex nad slavnými Španělskými schody v Římě od prvního září 2006 do péče Mnišské konfraternity jeruzalémských bratří (Fraternité monstique des Frères de Jerusalem) a jeruzalémských sester (Franternité monastique des Soeurs de Jerusalem). Od roku 1928 byla správa kostela a kláštera Trinità dei Monti v rukou Společnost Nejsvětějšího srdce Ježíšova.

Ve skutečnosti nejde o novou smlouvu, nýbrž o změnu v diplomatických konvencích z let 1828, 1974 a 1999. Oba státy zastupovali arcibiskup Giovanni Lajolo, šéf oddělení pro zahraniční vztahy vatikánského státního sekretariátu, a francouzský velvyslanec u Svatého Stolce, Pierre Morel.

Jeruzalémské braty a sestry založil v 70. letech minulého století P. Pierre-Marie Delfieux. Charismatem jejich komunit je vnášet modlitbu do dnešních měst a města přivádět k modlitbě. Jsou přítomni v řadě evropských měst a také na historicky významných místech jako na Mont Saint Michel nebo při bazilice sv. Máří Magdalény ve Vézelay.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.