Nejčastější příčina smrti

11.7.2005 

Dvacet let po legalizaci interrupcí je ve Španělsku interrupce prováděna statisticky každých 6 a půl minuty. Stala se v této zemi hlavní příčinou smrti člověka ? častější než dopravní nehody, vraždy, sebevraždy, Aids nebo drogy. Je dokonce častější než smrt na následky nemoci. Španělky, které k potratu přistupují jsou stále mladší. Většina z nich nedovršila 24 let, jedna sedmina nemá 19 let.
Podle zprávy institutu pro rodinnou politiku je ve Španělsku prováděno zhruba 220 potratům denně, to znamená 80 tisíc za rok. Je to situace srovnatelná s vymřením středně velkého města. Aby se zamezilo této situaci, Institut navrhuje vytvořit střediska pro pomoc svobodným matkám a věnovat půl procenta důchodové daně na nevládní organizace podporující těhotné ženy.
Na druhé straně španělská vláda ohlásila další liberalizaci zákona o potratu. Podle ředitele Institutu rodinné politiky, Eduarda Herfteldera, je potřeba co nejrychleji změnit politiku ministerstva zdravotnictví v oblasti zdraví a sexuality.
Španělsko je jednou ze zemí s nejnižším přirozeným přírustkem na světě. Dramatická situace se v posledních letech mírně zlepšila díky přistěhovalcům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.