Reakce na atentáty

8.7.2005 

Znepokojení nad vlnou nenávisti, která je v základu teroristických zločinů vyjádřil v rozhovoru pro italskou televizní stanici TG5 kardinál Angelo Sodano. Na otázku jak bojovat proti terorismu, zda slovem nebo i silou, Vatikánský státní sekretář odpověděl, že je třeba vidět rozdílnost úkolů. Stát musí zajišťovat bezpečnost svých obyvatel, kdežto úkolem církve je připomínat dialog a nutnost postupovat cestou dohody a vzájemného poznání. V srdci každého člověka se skrývá touha po dobru, řekl kardinál Sodano.

Návštěvu Vatikánu přerušil kardinál Cormac Murphy.O´Connor a včera se vrátil do Londýna. Dnes večer ze katolíky kdo westminsterské katedrály na bohoslužbu za oběti teroristického útoku.

?V neděli mám v plánu setkání s hlavou islámské komunity, s vrchním rabínem a s canterburským arcibiskupem. V této chvíli chceme společně ohlásit, jak nás tato hrůza zasáhla. Považuji za zvlášť důležité, aby islámská komunita po tomto dalším aktu strašlivého násilí neměla pocit, že bude pronásledována lidmi, kteří žijí v této zemi. Nejvyšší představitel islámské komunity v Londýně vydá prohlášení společně s canterburským arcibiskupem, s vrchním rabínem a se mnou, ve kterém se chceme nejen vystoupit proti terorismu, ale také ukázat, že křesťané a muslimové mají společné hodnoty a proto se k sobě máme chovat s úctou, pokojně a v duchu spolupráce.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.