Evropa musí zachovat své nejcennější dědictví

7.11.2003 

Hlavní šiřitelé myšlenky Spojené Evropy po druhé světové válce ? Konrád Adenaur, Alcíde de Gásperi, Robert Schuman ? čerpali inspiraci z hluboké křesťanské víry. Připomněl to dnes Jan Pavel II. na audienci účastníků semináře organizovaného Nadací Roberta Schumana.

Jan Pavel II. poukázal na potřebu najít rovnováhu mezi rolí Evropské unie a úkoly náležejícími jednotlivým zemím stejně jako mezi výzvami globalizace a kulturní a náboženskou specifikou každého národa. Nutné je, aby Evropa uznala a zachovala své nejcennější dědictví. Patří mezi ně takové hodnoty, jako je důstojnost lidské osoby, posvátný charakter lidského života, centrální role rodiny, založené na manželství, solidarita, respekt k práva a demokracie. Role křesťanství v šíření a utvrzování takových hodnot je neopominutelná. Proto se zdá logické, aby budoucí ústavní traktát Evropy výrazně připomněl křesťanské kořeny kontinentu.

Svatý otec si dále všímal toho, že řada účastníků audience přijelo ze zemí, které mají zanedlouho vstoupit do Evropské Unie. Mnoha těmto zemím křesťanství zásadně přispělo na jejich cestě ke svobodě. ?Proto není obtížné nahlédnou, jak nespravedlivé by bylo opomíjet roli křesťanů v dnešní Evropě. Křesťané se zásadním způsobem podíleli na svržení totalitních režimů všeho druhu a na budování autentické demokracie,? zdůraznil Jan Pavel II. v projevu k účastníkům semináře Nadace Roberta Schumana.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.