Irský premiér Bertie Ahern u Svatého otce

7.7.2005 

Benedikt XVI. přijal dopoledne na soukromé audienci irského premiéra Bertie Aherna. Privátní rozhovor trval 25 minut. Na závěr premiér věnoval Papeži výšivku se zobrazením sv. Benedikta na zeleném pozadí.
Bertie Ahern se setkal také s kardinálem státním sekretářem, Angelem Sodanem. Po skončení rozhovorů se odebral do krypty Vatikánské baziliky k hrobu Jana Pavla II.
Při setkání s novináři irský premiér vyjádřil nejprve soustrast obětem dnešních atentátů v Londýně:

?Chtěl bych vyjádřit velkou bolest a solidaritu k nezměrné tragédii, ke které došlo v Londýně. Informace jsou samozřejmě ještě nejasné. Očekává se vysoký počet obětí. Ministr vnitra Charles Clarke potvrdil, že šlo o mimořádné zvěrstvo... Myslím v těchto okamžicích a modlím se za své kolegy v Londýně.?

Setkání se Svatým otcem označil premiér Ahern za velmi srdečné. Hovořili spolu především o pokračování mírového procesu v Severním Irsku, ekumenismu, o vztazích církev ? stát a o celkové situaci našeho kontinentu. Podle irské vlády odmítnutí ústavního dokumentu Francouzi a Holanďany ukazuje na potřebu znovu projednat zápis o ?strukturovaném dialogu? se společností. To v neposlední řadě znamená dialog s církvemi a náboženskými organizacemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.