Benedikt XVI. navštíví kolínskou synagogu

5.7.2005 

Na světový den mládeže do Kolína nad Rýnem se zatím přihlásilo 400 tisíc mladých lidí. Na tiskové konferenci v sále Vatikánského rádia to potvrdil kardinál Joachim Meissner. Ohlásil také, že Benedikt XVI. během pobytu v Kolíně navštíví tamní synagogu. V zemi poznamenané ranami holocaustu to má být symbolická výzva, aby se zločiny minulosti už nikdy neopakovaly. Za největší organizační problém označil kardinál Meissner vyhovět přísným bezpečnostním požadavkům.

?Největší potíž spočívala v tom, že jsme se museli podřídit 17-ti tisícům bezpečnostních norem, opakuji, 17-ti tisícům. Při Světovém dni mládeže v Římě italská vláda tyto požadavky na 10 dní zrušila, což je podle mého názoru daleko lidštější. Po nás se požaduje, abychom všechny tyto normy respektovali. Vyžádalo si to ohromné investice, jsou to velmi nákladná opatření. Tato Papežova cesta bude stát desetkrát více než první návštěva Jana Pavla II. v Německu. Přípravy proto byly složité jak z technického hlediska, s ohledem na bezpečnostní normy, tak i z finančního hlediska. V této chvíli ale mohu říci, že obtíže byly už překonány.?

Kolik mladých v Kolíně očekáváte?

?Počítáme s osmi sty tisíci účastníky. Těch, kteří se už definitivně přihlásili je kolem čtyř set tisíc. Bude ovšem možné zaregistrovat se až do posledního dne, aby se mohl zúčastnit každý. Z naší strany jsme připraveni hostit třeba 2 miliony osob.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.