Kardinál Joseph Höffner ? Spravedlivý mezi národy

6.11.2003 

Bývalý kolínský arcibiskup kardinál Joseph Höffner (1906-1987) obdržel posmrtně od státu Izrael titul ?Spravedlivý mezi národy? za to, že zachraňoval životy Židů v době II. světové války.

Čestný titul, který udílí Institut pro památku mučeníků a hrdinů Holocaustu Yad Vashem, byl udělen kardinálovi a jeho sestře Helene Hesseler?Höffner za to, že zachránili život židovského děvčátka v době nacistického pronásledování.

Höffner, který tehdy byl už knězem, spolu se svou sestrou, skrývali od března roku 1943 sedmileté děvčátko z Berlína, Esther Saru Meyerowitz. Toho roku také přijali další židovský manželský pár a na šest měsíců jim poskytli útočiště.

Kardinál Höffner platil za jednoho z největších odborníků v oblasti sociálního učení církve. Založil a řadu let vedl Institut pro sociální učení církve v Mnichově (1951-61). Působil rovněž jako vědecký poradce tří německých ministrů. Jako biskup Münsteru (od 1962) se účastnil II. Vatikánského koncilu. Od roku 1969 byl Kolínským arcibiskupem. Toho roku jej také Pavel VI. jmenoval kardinálem. Zemřel roku 1987, nedlouho poté, co z důvodu dovršení kanonického věku opustil kolínský arcibiskupský stolec.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.