Zpráva o porušování náboženské svobody

30.6.2005 

Mezi země nejčastěji porušující náboženskou svobodu patří Čína, Kuba a řada afrických, převážně islámských států. Německá nadace ?Pomoc trpící církvi? (Kirche in Not) představila v Římě zprávu o stavu náboženské svobody v roce 2004.

Mimořádně vážná je situace v Číně. Vláda znemožňuje výkon úřadu 19-ti biskupům, mnoho kněží i laických věřících žije v pracovních táborech. Zneklidnění budí také pronásledování křesťanů v muslimských zemích jako je Pákistán, Saúdská Arábie nebo Nigérie. Týká se hlavně osob, které odmítly islám a přijaly křest. Ve státech, které se řídí islámským právem, jsou konverité mučeni a vězněni. K porušování lidských práv dochází také v místech konfliktů. 100 tisíc obětí si vyžádala válka mezi vládou a fundamentalistickou Armádou pánova odporu v Ugandě. K násilí a porušování náboženské svobody i dalších svobod dochází také v Kolumbii. V uplynulém roce přišlo z politických důvodů o život 3 tisíce osob, 600 dalších zmizelo beze stop a dva a půl tisíce lidí bylo uneseno. Znepokojení budí čím dál obtížnější životní podmínky na Kubě. Zvlášť dramatická situace panuje v tamních věznicích, kde je mnoho politických vězňů a vězňů svědomí. ? informuje Pomoc trpící církvi?.

Prezentace zprávy se zúčastnil předseda Papežské rady Iustitia et Pax, kardinál Renato Martino. Jak poznamenal, k náboženské svobodě patří mimo jiné možnost využívat služeb institucí vedených náboženskými organizacemi. Církve i laická sdružení věřících jich nabízejí celou řadu: od školství po nemocnice nebo stacionáře. Dále jde o to, aby nikdo nebyl nucen k věcem, které jsou v rozporu s jeho vírou, a aby nedocházelo k diskriminaci z náboženských důvodů.

Prezentace zprávy probíhala v sále italského parlamentu. Předseda poslanecké sněmovny, Pier Ferdinando Cassini při té příležitosti uvedl, že v Evropě představuje ohrožení pro náboženskou svobodu bojovný laicismus. Přestože církev na našem kontinentu není přímo pronásledována, stále častěji se setkáváme s laicistickým postojem, který ji chce odsunout na okraj společenského života, řekl předseda italského parlamentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.