Pohřeb biskup Gouriona

29.6.2005 

V benediktinském klášteru v Abu Gosh u Jeruzaléma se včera (28. 6.) konal pohřeb pomocného biskupa latinského patriarchátu, Jean Baptiste Gouriona. Před svým jmenováním byl třicet let opatem tohoto kláštera a zároveň odpovídal za pastoraci katolíků židovské národnosti. Podrobnosti z Jeruzaléma telefonuje Ryszard Montusiewicz:

Mši svaté a pohřebním obřadům předsedal latinský patriarcha Jeruzaléma Michel Sabbah, koncelebrovali kardinálové Cottier a Martini, apoštolský nuncius v Izraeli, arcibiskup Sambi a kustód Svaté Země. Přítomni byli biskupové římského obřadu i východních ritů, představitelé pravoslavných i protestantských církví, Židi i muslimové, diplomati a věřící z celého Izraele. Z Francie přijeli příbuzní zemřelého biskupa.
Patriarcha Sabbah zdůraznil, že biskup Jean Baptiste se hluboce angažoval pro smíření a pokoj ve Svaté Zemi. Kard. Cottier připomněl v homilii mimořádnou křesťanskou cestu zemřelého. Vychován byl v židovské rodině, přijal křest v dospělém věku, pak vstoupil k benediktinům. Ve Svaté Zemi založil klášter v Abu Gosh a učinil z něj živé centrum dialogu a soužití křesťanů, Arabů a židů, i centrum křesťanské kultury.
Nad hrobem biskupa Gouriona na hřbitově kláštera promluvil francouzský konzul, představitelé izraelské vlády i palestinské samosprávy. Zvláštní list podal osobní přítel zemřelého, biskup kardinál Lustiger. Mluvil v něm o moci Zmrtvýchvstalého Ježíše, který přivedl otce Jeana Baptistu ke křesťanství a k církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.