Arcibiskupové metropolité převzali pallia

29.6.2005 

Slavnost sv. Petra a Pavla je svátkem katolicity. Benedikt XVI. zvolil pro svou homilii při dnešní liturgii právě toto téma a předložil shromáždění k úvaze obsáhlé vyjasnění různých rozměrů všeobecnosti církve. Jak je zvykem, slavnostní liturgie se účastnila delegace ekumenického patriarchátu Konstantinopoli. Její návštěvu opětuje vatikánská delegace na svátek patrona patriarchátu, sv. Ondřeje. Tradice také chce, že právě o dnešní slavnosti, přijímají noví arcibiskupové metropolité pallia ? symbol věrnosti Kristově církvi a Nástupci sv. Petra. Letos jich bylo celkem 32. Mezi nimi například dlouholetý osobní sekretář Jana Pavla II., Stanislaw Dziwisz, jmenovaný arcibiskupem Krakova, nebo kardinál státní sekretář Angelo Sodano, který přijímal pallium z titulu děkana kardinálského sboru.

Text homilie Benedikta XVI.najdete ZDE

V závěru mše svaté se odebral Benedikt XVI. spolu s pravoslavným metropolitou Joannisem do krypty vatikánské baziliky k hrobu Jana Pavla II. Po polední modlitbě Anděl Páně papež poobědval v Domě sv. Marty s pravoslavnou delegací.
Svatý stolec dále dnes oznámil, že mons. Alojzij Uran, arcibiskup Ljubjany, který se nemohl dostavit do Říma, obdrží pallium ve své vlasti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.