Izraelský velvyslanec přednášel v římském cyklu o Isabele Katolické

6.11.2003 

První velvyslanec Izraele u Svatého Stolce, Samuel Hadas, je prvním izraelcem, který přednáší v cyklu konferencí o Isabele Katolické, které od minulého roku organizuje Španělské velvyslanectví u Svatého Stolce v Římě.

?Jsem žid Aškenazi, a proto znám velmi málo dějiny sefardiú nebo španělských židů,? začal svoji přednášku Hadas, který blíže poznal španělské židy, když byl prvním velvyslancem své země ve Španělsku. Prohlásil, že přínos španělských židů pro západní kulturu až po jejich vyhnání ze Španělska (1492) byl ?mimořádný?. Podle velvyslance jsou mezi nimi astronomové, matematici, filosofové, překladatelé, mystici, kabalisté, geografové, básníci, a umělci, kteří "vtiskli svoje stopy následujícím generacím." Jejich přínos se netýká jen Španělska, ale týká se celého lidstva, pokračoval Hadas. Nejen židovská kultura, ale také dědictví, které přijali židé mělo velký význam. V tomto duchu pak velvyslanec citoval jako příklad Fernanda Rojase, žida konvertitu, autora slavného španělského literárního díla ?La Celestina?.

Dějiny iberského poloostrova se nedají pochopit bez židovské kultury, uzavřel izraelský velvyslanec. Samuel Hadas působil jako diplomat v Bolívii a v Columbii. V současné době je konzultorem mezikulturního střediska ?The Peres Center for Peace? v Izraeli a předsedou židovské rady Izraele pro mezináboženské vztahy.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.