Biskupové přijeli referovat o církvi v Zimbabwe

27.6.2005 

Po sedmi letech od poslední návštěvy ad Limina přijeli do Říma biskupové Zimbabwe. Benedikt XVI. dnes přijal prvních šest biskupů a tři diecézní administrátory.

Situace této vnitrozemní jihoafrické země je obtížná. Nezaměstnanost dosahuje sedmdesáti procent, inflace neuvěřitelných šesti set procent. Zimbabwe získalo nezávislost v roce 1980. Od té doby stojí v čele země dnes jednaosmdesátiletý prezident Robert Mugabe. Někdejší hrdina národně osvobozeneckého boje postupně dovedl zemi k hospodářskému kolapsu. Poslední kapkou byla tzv. agrární reforma, spočívající ve vyvlastnění majetků, které zůstaly v rukou bílých, převážně Britů. Produktivita země za posledních pět let klesla o třetinu. Ekonomie bývalé obilnice Afriky se zhroutila, politická situace se stále více podobá diktatuře, která na jakoukoli formu politické, občanské nebo náboženské opozice odpovídá represí. Ze zahraničního dluhu ve výši 250-ti milionů dolarů Zimbabwe doposud splatilo pouhých šest. Přestože se dobře ví o nechvalných osudech mezinárodní pomoci v zemi, Světová Banka před dvěma týdny dala zelenou rozvojovému programu o výši dvou milionů dolarů.

Polovina z celkem 15 milionů obyvatel se hlásí k synkretistickému náboženství spojujícímu prvky tradičních kultů s křesťanstvím. Katolíků je 100 tisíc. Zimbabwe má 400 kněží a přes 450 řeholnic. Církev se angažuje v sociální sféře a v posledních letech velmi kriticky vystupuje proti Mugabeho politice. Naposled protestovala proti demolicím domků na předměstí hlavního města Harare, které vzaly střechu nad hlavou téměř 20 tisícům lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.