Před 400 lety vznikla Papežská akademie věd

6.11.2003 

Zítra začnou oslavy 400. výročí vzniku Papežské Akademie věd, která v současné době čítá 80 vědců z různých koutů světa, mezi nimiž je více než 20 nositelů Nobelovy ceny. Abychom uvedli alespoň některé, jsou mezi nimi například: Notori Ryoji, profesor organické chemie v Japonsku; Blobel Gunter, profesor molekulární biologie v New Yorku; Zewal Ahmed Hassan, odborník na fyziku a chemii v Kalifornii a další.

Papežská Akademie věd byla založena v roce 1603 pod názvem ?Linceorum Academia?. V roce 1847 byla obnovena Piem IX. jako Papežská Akademie. Nové statuty jí dal Pius XI. v roce 1936.

Na programu oslav 400. výročí založení papežské Akademie věd je mimo jiné vědecká Konference na téma: ?Mysl, mozek a výchova?, kterou povede nositelka Nobelovy ceny Rita Levi Montalcini. Dalšími tématy konferencí v následujících dnech jsou například dějiny Papežské akademie věd, pak její význam pro dnešek, technologie kmenových buněk a dalších obnovených terapií, lidská práva a bioetika, a řada dalších témat.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.