Spor o řeckokatolickou církev na Ukrajině se vyhrocuje

23.6.2005 

Svatý stolec vždy podporoval vyučování katolického náboženství v katolických zemích a různými způsoby pomáhal i studentům nekatolických škol. V tom smyslu reagoval apoštolský nuncius v Moskvě, arcibiskup Antonio Mennini, na oficiální dotaz pravoslavného patriarchátu o výuce náboženství na ruských školách.

Navzdory smířlivému vyjasnění vatikánského diplomata ruská církev neprojevuje vůli k jakýmkoli ústupkům. Razantně vystupuje proti rozvoji řeckokatolické církve na Ukrajině. Nesouhlasí ani s přenesením sídla kardinála Lubomyra Huzara ze Lvova do Kyjeva ? a už vůbec ne s přiznáním titulu patriarchy. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Přes dřívější ujištění kardinála Kaspera, při včerejším setkání s metropolitou Kirylem pravoslavná strana přednesla s velkým důrazem problém Ukrajinské řeckokatolické církve. Pohrozila vážnými překážkami v katolicko-pravoslavném dialogu v případě, že by Vatikán vyhověl snaze ukrajinských řeckokatolíků o vytvoření patriarchátu v Kyjevě. Moskevský patriarchát vnímají za dědice kyjevské církve z doby jejího křtu. Za nemožný považují návrat do doby Brestské unie, kdy pod vlivem Poláků došlo k nastolení jednoty s Římem.

Kromě toho se na setkání hovořilo o společném svědectví víry v době morální krize evropských národů, která se projevuje agresivním procesem sekularizace. V té situaci je potřeba katolicko-pravoslavné spolupráce na podporu křesťanských hodnot v životě jednotlivce, rodiny a společnosti. Odtud naděje na další spolupráci.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.