Další etapa Středoevropských katolických dnů

6.11.2003 

V nejbližších dnech proběhnou dvě mezinárodní sympozia v rámci Středoevropských katolických dní. Věnovat se budou katechezi a mučedníkům. Dnešním dnem začíná ve slovinském Celje sympozium na téma ?Katecheze ? předávání víry? a za dva dny, 8. listopadu, bude v Sarajevu zahájeno sympozium ?Historie zavazuje k odpovědnosti?, věnované mučeníkům a svědkům víry. Spoluorganizátory obou akcí jsou lokální biskupské konference a Konference rakouských biskupů.

Účastníky Slovinského setkání dnes přijal v Celje arcibiskup Lublaně, Franc Rode. Na zítra je plánována přednáška pomocného biskupa z Mariboru, Antona Stresa, který bude hovořit o svobodě náboženství jako základním lidském právu. Mezi referenty budou dále mimo jiné děkan teologické fakulty v Lublani, Stanko Gergolj, který představí obtížnou situaci vyučování náboženství ve Slovinsku. O vyučování náboženství v Německu a Rakousku budou v sobotu referovat katecheté ze Salzburgu a Vídně.

Sarajevské sympozium naváže na návštěvu papeže Jana Pavla II. v Bosně, před šesti lety. Tehdy papež přirovnal katastrofu, kterou země v devadesátých letech prožila, ke Kristově utrpení. Sympozium zahájí předseda Biskupské konference Bosny Hercegoviny, arcibiskup Franjo Komarica. O očištění paměti promluví Anto Sarič a Veronika Nela Gaspar pronese přednášku o teologii mučednictví. Marko Semren pak zmíněná témata vztáhne k historii Bosny. Rakouský teolog a historik, původem z Polska, prof. Jan Mikrut, bude mluvit na téma ?Svědkové víry v období nacismu?. Přednesen bude také referát o mučednících komunistické éry.

Sympozium je dalším z cyklu osmi mezinárodních setkání, organizovaných biskupskými konferenci zemí, které se účastní Středoevropských katolických dní ? tedy Rakousko, Bosna Hercegovina, Česká republika, Chorvatsko, Polsko, Slovinsko, Slovensko a Maďarsko. Příští proběhne ve dnech 28. až 30. ledna příštího roku v Rakousku po heslem ?Společenství a hospodářství v době přelomu ? spolupráce církve na projektech budoucnosti Evropy.? V polovině března pak přijde na řadu setkání v Brně, na téma: ?Jak budeme žít zítra, strategie vůči demografické situaci v Evropě?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.