Řehoř III. Laham: "Smíření je jediná cesta k prosperitě církve"

22.6.2005 

Patriarcha řecko-melchitské církve Řehoř III. Laham zahájil Synod biskupů, který v těchto dnech probíhá v Ain Trez, v Libanonských horách. Ve svém proslovu hovořil o usmíření církve a obhajobě křesťanského poslání na Středním Východě. Slavnostního zahájení Synodu se zúčastnilo přes 30 biskupů celého světa.
Úkolem Synodu je podle patriarchy ?rozbor současných problémů v řecko-melchitské církvi a jejich řešení?. Řehoř III. vybídl biskupy, aby ?kráčeli společně? k úplnému smíření, které je jedinou cestou k prosperitě církve. ?Smíření ? pokračoval ? se musí uskutečnit s ohledem na naši historii, tradice a liturgický obřad.
Patriarcha připomněl úmrtí Jana Pavla II., kterého nazval ?svědomím světa?; poukázal na jeho vzácný odkaz a jeho proslov biskupům řecko-melchitské církve v roce 2001, kdy prohlásil, že ?naše církev je církví silnou a pevnou?. Řehoř III. ohlásil mši sv. za Jana Pavla II. na 23. června. Druhou část proslovu věnoval významu ekumenických a dogmatických postojů nového papeže Benedikta XVI.
Katolíků řecko-melchitské církve je na celém světě přes 2 milióny.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.