Arcibiskup Lajolo: V Asii žádáme svobodu a přátelství

22.6.2005 

Sekretář Svatého stolce pro vztahy se státy, arcibiskup Giovanni Lajolo se dnes vrátil z cesty do jihovýchodní Asie. Jak informoval vatikánský tikový mluvčí, během 12-ti denní cesty navštívil čtyři země: Thajsko, Malajsii, Singapur a Brunej. Setkal se s tamními biskupy a s ministry zahraničních věcí těchto států. Mimo jiné vyjádřil vděčnost Svatého stolce za projevy soustrasti po smrti Jana Pavla II. a za vyslání delegací na jeho pohřeb i na slavnostní zahájení pontifikátu jeho nástupce.

V neděli 12. června arcibiskup Lajolo sloužil mši svatou za oběti tsunami na thajském ostrovu Pchúket. Potom ve vesnici Tha Chu inauguroval dokončené domky, které katolická církev postavila pro rodiny rybářů postižené živelnou katastrovou.
Minulý pátek arcibiskup Lajolo otevřel v Singapuru výstavu nazvanou: ?Cesta víry, umění a historie z Vatikánských sbírek.? Probíhá pod patronátem Vatikánských muzeí a Muzea asijských civilizací. Při té příležitosti sekretář Svatého stolce pro vztahy se státy pronesl přednášku o povaze a cílech papežské diplomacie.

O dojmech ze své návštěvy hovoří arcibiskup Lajolo:

Velmi mě zasáhla inaugurace provizorních domů postavených z iniciativy Národní konference vyšších řeholních představených v Thajsku v naprosto zničené vesnici nedaleko Pchúketu, které jsou nyní k dispozici nejvíce postiženým a potřebným rodinám. Ale ještě víc na mě zapůsobila skutečnost, že řeholníci a řeholnice se také rozhodli žít v ubohých provizorních staveních, aby zůstali nablízku těmto lidem a pomáhat jim v jejich potřebách. Dodejme, že jde o muslimské a buddhistické rodiny, pouze jediná je křesťanská.
Silné byly také okamžiky liturgických slavností, které charakterizuje životnost a hluboká zbožnost. Bylo při nich výrazně cítit, jak jediná katolická víra může nacházet adekvátní výraz ? samozřejmě při zachování úcty k liturgii ? v duchu kultur a tradic jednotlivých etnických skupin, ať už to byli Thajové, Malajci, Číňané nebo Tamilové....
Všude jsem se setkával s velkým a životným úsilím víry a s přesvědčenou věrností papežovi.

O co Svatý Stolec žádá asijské země?

Na kolik je to možné: o svobodu! V každém případě také možnost nabídnout své služby nejpotřebnějším. A pak také, aby byla přijímána jako přítel putující ke světu, který je důstojnější člověka stvořeného k Božímu obrazu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.