Polské Sdružení katolických nakladatelů udělilo papežovi svou cenu

22.6.2005 

Představitelé polského Sdružení katolických nakladatelů předali Benediktu XVI. během generální audience Fénixe 2005, cenu, která mu byla udělena ještě před zvolením na Papežský stolec.

(P. Marek Otolski)
Na posledním veletrhu katolických nakladatelů, který proběhl v památném dubnu letošního roku, porota soutěže o cenu katolických nakladatelů, Fenix 2005, udělila v kategorii zahraničního autora cenu tehdy kardinálovi Josephu Ratzingerovi za celoživotní dílo. Mezitím přišla smrt Jana Pavla II. a volba kardinála Ratzingera papežem, proto jsme nyní přijeli osobně, abychom cenu předali tady v Římě.

Co představuje cena

Je to Fenix, pták, který podle starověké mytologie vstal z vlastního popela, v křesťanské symbologii představuje Krista Ukřižovaného a zmrtvýchvstalého.

Proč se Sdružení nakladatelů rozhodlo ocenit kardinála Josepha Ratzingera?

(P. Kristian Kukowka)
To je otázka, kterou by bylo potřeba položit porotě, ale v podstatě jde o velkou událost ? ať mě historici církve opraví. Máme v této chvíli papeže, který přichází s velkým bohatstvím své vlastní literatury. Stál přes dvacet let po boku Jana Pavla II., byl prefektem Kongregace pro nauku víry, kard. Joseph Ratzinger a nyní Benedikt XVI. je nicméně především filosof, myslitel, velký teolog, jehož literární dílo Sdružení katolických nakladatelů chtělo ocenit právě udělením ceny ? Fenixe.

Jak se v Polsku prodávají knihy Benedikta XVI., kardinála Josepha Ratzingera?

(P. Piotr Nedziela)
Knihy kardinála Ratzingera jsou v současné době velmi žádané. Pozoroval jsem to na knižním veletrhu ve Varšavě v polovině května. Ve stáncích bylo spoustu knih, ale mnoho čtenářů požadovalo nová vydání a jeho nové knihy. Myšlenky kardinála Ratzingera jsou tedy v Polsku známé a je po nich poptávka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.