Benedikt XVI. přijal Zambijského prezidenta

20.6.2005 

Zambijský prezident Levy Patrick Mwanawasa navštívil Vatikán. Po krátkém osobním rozhovoru papež Benedikt XVI. přijal také prezidentovu manželku a doprovod. O situaci v Zambii nám víc poví polský misionář, P. Andrzej Leśniara, SJ.

?Letos v Zambii oslavujeme sto let křesťanství, protože v roce 1895 přišli jezuité a založili první misie. Na druhou stranu Zambie před několika lety byla prohlášena za křesťanský stát. To samozřejmě vyvolalo mnoho kontroverzí. Biskupové si nepřáli, aby tento návrh prošel parlamentem, protože ? říkali ? křesťan se pozná podle toho, jak žije, a ne podle toho, co o sobě říká. Ale protestantské církve se za návrh výrazně postavily ? a Zambie se stala křesťanskou zemí.
Bohužel v Zambii musíme naprostou většinu věcí dovážet, na všechno jsou vysoké daně, 37,5 procenta, dokonce nám zdanili vybavení pro nemocnici, které by za normálních okolností mělo být od daní osvobozeno.?

Ze Zambie pro Vatikánský rozhlas P. Andrzej Leśniara, SJ

Vysoké daně se týkají jak rozvoje misií, tak charitativní pomoci. Na mezinárodní scéně Zambie usiluje o smazání zahraničního dluhu. Na posledním summitu G8 dosáhla zrušení dluhu ve výši dvou a půl miliardy dolarů, to znamená více než jednu třetinu zadlužení. Zambijský ministr zahraničních věcí Ronni Shikapwasha podepsal minulý čtvrtek dohodu, podle níž Itálie zrušila Zambii dluh o výši 69 milionů dolarů. Už dříve Itálie odpustila této zemi 29 milionů dolarů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.