Biskupové Papuy Nové Guiney Ad limina

20.6.2005 

Biskupové Papuy Nové Guiney zahájili návštěvu Ad limina apostolorum. Benedikt XVI. přijal devět biskupů tamní konference episkopátu. Mezi nimi metropolitu z Madang, arcibiskupa Williama Josepha Kurtze:

Katolické misie na Nové Guineji se datují do poloviny 19. století. V roce 1889 vznikl první tamní apoštolský vikariát. V současné době dvě třetiny z pěti a půl milionů obyvatel Papuy Nové Guiney přestavují křesťané, zbylá třetina se drží domorodých náboženských tradic. Katolíci představují 22 procent společnosti.
Církev v Papua Nové Guineji má 4 provincie a 15 diecézí. Vede 1600 škol a téměř 300 charitativních středisek. Jan Pavel II. navštívil Papuu Nové Guiney dvakrát, v letech 1984 a 1995. Plenární shromáždění místní církve vydalo v červenci roku 2004 dokument, ve kterém označuje za priority oblasti rodinný život, pastoraci mládeže, vzdělání a boj proti Aids. Současnost a budoucnost církve v této zemi je předznamenána právě těmito momenty, na něž poukázal už Jan Pavel II. v roce 2001 v apoštolské exhortaci Ecclesia in Oceania, prvním papežském dokumentu odeslaném přes internet. Papež tehdy zdůraznil zejména formaci kněží: ?Budoucnost církve v Oceánii do značné míry záleží právě na ní, protože církev nemůže existovat bez svátostného kněžství a nemůže působit bez dobrých kněží.? ? psal biskupům Oceánie Jan Pavel II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.