Delegace Světové rady církví u Papeže

16.6.2005 

?Úsilí katolické církve na cestě k jednotě křesťanů je nezvratné,? prohlásil to dnes dopoledne Benedikt XVI. během setkání s generálním sekretářem Světové rady církví, metodistickým pastorem Samuelem Kobiou. Setkání v papežově soukromé knihovně se zúčastnila celá delegace složená ze zástupců protestantských a pravoslavných církví, a manželka generálního sekretáře. Samuel Kobia pro náš rozhlas řekl:

?Musím především říct, že jsem přivítal jako vřelý pozdrav prohlášení učiněná Svatým otcem Benediktem XVI., z kterých vyplývá, že ekumenismus je pro něho prioritou. Sledoval jsem jeho promluvy po tom, co se stal papežem a velmi jsem ocenil jeho homilie, ve kterých uvedl, že chce ze všech sil pracovat na dosažení viditelné jednoty a že jednota církví pro něj zůstává prioritou. To je samozřejmě také priorita Ekumenické rady církví. Jedna z věcí, které chci udělat je proto vyjádřit hluboké uznání za to, že zvolil tento směr. Chci také zdůraznit, že jsme připraveni skutečně spolupracovat, abychom dosáhli větší jednoty křesťanů a církví na světě.?

?Věřím, že vaše návštěva ve Vatikánu posílila pouta porozumění a přátelství mezi námi? ? vítal Benedikt XVI. ekumenickou delegaci z Ženevy. Ve svém projevu potvrdil záměr ohlášený už na začátku pontifikátu, totiž neúnavně pracovat pro návrat plné a viditelné jednoty křesťanů.

?Angažovanost Katolické církve na cestě k plné jednotě křesťanů je nezvratná. Proto vás chci ujistit, že bude ráda pokračovat ve spolupráci se Světovou radou církví.?

Svatý otec připomněl historii vztahů mezi katolickou církví a Světovou radou církví. Rozvíjely se mimo jiné v době II. Vatikánského koncilu, kterého se zúčastnili rovněž dva pozorovatelé z Ženevy. V roce 1965 pak vznikla společná pracovní skupina, jako ?nástroj nepřetržitého kontaktu a spolupráce?. O další práci této skupiny se bude hovořit v listopadu u příležitosti 40. výročí jejího vzniku.
Světová rada církví byla založena roku 1948. V současné době sdružuje 347 protestantských a pravoslavných církví.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.