Rušení dluhu nestačí, je třeba investovat do rozvoje

15.6.2005 

Svatý Stolec přivítal rozhodnutí osmi nejbohatších států světa, které se minulou sobotu v Londýně shodly na okamžitém zrušení zahraničního dluhu 18-ti nejchudších zemí, o celkové výši 40 miliard dolarů. Dalším 9 zemím má být během příštího roku zrušen postupně dluh ve výši 11 miliard dolarů. A konečně další 4 miliardy dolarů mohou být odpuštěny 11 zemím, pokud povedou boj s domácí korupcí a vydají se na cestu dobré správy státu. O komentář jsme požádali mons. Karla Kasteela z Papežské rady ?Cor Unum?, která má na starosti charitu sv. Otce:

?Tento čin má velký význam, protože jde o významnou část zahraničního dluhu a důležitý signál pro těchto 18 zemí, z velké části Afrických. Všechna setkání katolických rozvojových agentur v posledních 10 letech jednalo o tomto problému a vždy se pokoušela ovlivnit mezinárodní politickou vůli tímto směrem. Nyní, konečně slyšíme tuto dobrou zprávu.
Je potřeba pokračovat, žádat prominutí dluhů nejméně dalších dvaceti zemí, a myslet také na sociální dimenzi, rozvojové programy v oblasti výchovy a zdravotnictví.?

Také Papežská rada Iustitia et Pax vidí v prominutí dluhů chudých zemí první krok ke skutečné mezinárodní solidaritě. Připomíná, že Jan Pavel II. se k této otázce často vracel v poselstvích ke Světovému dni míru a věnoval se jim také v apoštolském listu Tertio millennio adveniente. Papežská rady Iustitia et Pax zároveň vyzývá, aby rozvinuté země dodržely sliby, které doposud zůstávají stranou: ?Nestačí pouze rušit dluhy ? čteme v prohlášení Rady ? je potřeba také zvýšit pomoc pro rozvoj chudých zemí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.