Dalajláma: Chci projevit papeži svou úctu

27.11.2003 

Rozhovor s tibetským dalajlámou

Jan Pavel II. dnes přijal ve Vatikánu tibetského dalajlámu. Podle prohlášení mluvčího Svatého stolce Dr. Navarro Vallse šlo o krátkou zdvořilostní návštěvu výlučně náboženského charakteru. Dalajláma, duchovní vůdce tibetských buddhistů, je od včerejška na návštěvě v Římě. Ještě před setkáním s Janem Pavlem II. poskytl našemu rozhlasu krátký exkluzivní rozhovor.

Co si myslíte o posledních teroristických útocích na celém světě?

Jsou nebezpečné a samozřejmě velmi špatné. Ale zabýváme-li se tímto problémem, měli bychom na něj pohlížet z širší perspektivy. Co je způsobuje, kde je jejich příčina? Podle mého názoru je nejlepší se setkávat s těmi, kdo je působí, mluvit s nimi a naslouchat jejich požadavkům. Takový je můj náhled.

Co řeknete Svatému otci?

Především mu chci projevit svou úctu a vděčnost, za to, co učinil a, navzdory svému věku a obtížnému fyzickému stavu, stále činí pro mír a pro harmonii mezi různými tradicemi. Pak, za druhé, bych se rád zeptal, co má na srdci.

Co si myslíte o Číně a o jejím vztahu k ostatním zemím? Říkáte, že je důležité Čínu neizolovat, ale chovat se k ní přátelsky.

Čína je nejlidnatější zemí, má dlouhou tradici a bohatou kulturní historii a dnes je kromě toho Čína také politicky a ekonomicky velmi důležitý národ. Proto si Čína zaslouží hrát velkou roli. Dostane-li více důvěry a respektu, její chování bude také srozumitelnější. Tak to pociťuji já.

Děkuji vám za rozhovor.

Otázky kladla Benedetta Rinaldiová. Překlad česká sekce RV.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.